Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

αναπαράσταση και λαϊκή κουλτούρα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το άρθρο της Κρίστιν Γκέρατυ αναπαράσταση και λαϊκή κουλτούρα μας δίνει 3 παραδείγματα α)φωτογραφία, β)σαπουνόπερες, γ)εκπομπές επείγοντων περιστατικών για να μας εξηγήσει κατά πόσο τα ΜΜΕ μπορούν να παράγουν λαϊκή κουλτούρα που να αντιπροσωπεύει τα ενδιαφέροντα του κοινού και ότι μέσω των 3 θεωριών της αναπαράστασης ότι τα μέσα αυτά αποτελούν κάτοπτρο ολόκληρης της κοινωνίας.
Αρχικά, όσον αφορά τη φωτογραφία αναφέρει ότι μας δίνονται πολού περισσότερα νοήματα από ότι αυτά που βλέπουμε.Αυτό εξερτάται από το σκοπό του δημιουργού και από τα ενδιαφέροντα του λήπτη της φωτογραφίας ώστε να βγουν τα συμπεράσματα για την εικόνα.είναι λοιπόν υποκειμενικό το θέμα σύμφωνα με την εμπρόθετη θεωρία και σίγουρα η αντανακλαστική θεωρία ισχύει αφού προβάλλεται η πραγματικότητα και ο εξωτερικός κόσμος τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε με την φαντασία μας και να βρούμε όλα τα νοήματα της φωτογραφίας.
Το επόμενο παράδειγμα με τις σαπουνόπερες αφορά ζητήματα αναπαράστασης και διαμεσολάβησης της πραγματικότητας και του μύθου ακι στηρίζεται στην αναπαστάση των γυναικών και ότι οι σειρές αυτές είναι διευριμένες στο γυναικείο κοινό γιατί υπάρχει η κατασκευή ρεαλιστικών παραστάσεων,παρουσιάζει ότι είναι στα αλήθεια οι γυναίκες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να καθορίσουν την προσωπικότητά τους και τις ικανότητές τους.Δηλαδή στις σειρές αυτές προβάλλονται πραγματικές,καθημερινές γυναίκες στους παραδοσιακούς και όχι μόνο θηλυκούς τους ρόλους.
Τέλος, στις εκπομπές επείγοντων περιστατικών έχουμε την αναπαράσταση της λαϊκής κουλτούρας αφού δραματοποιούν περιστατικά που έχουν συμβεί σε καθημερινούς ανθρώπους.Βέβαια έχει και μυθοπλαστικα στοιχεία και χρησιμοποιούν την αφήγηση ώστε να προκαλούν στον τηλεθεατή την ένταση και το ενδιαφέρον αφού επισημαίνουν πολιτικά και ηθικά προβλήματα της καθημερινής μας ζωής.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

OK alla poio e;inai to kentriko epixeirhma? TO aprakatw den to isxyrizetai ότι dil" μέσω των 3 θεωριών της αναπαράστασης ότι τα μέσα αυτά αποτελούν κάτοπτρο ολόκληρης της κοινωνίας".