Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

ΜΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ



ΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ Grace Anatomy


Ακολουθώντας την αποτελεσματική όπως φαίνεται «συνταγή» των επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών, ο ANT1 φέρνει άλλη μια από αυτές, στη μικρή οθόνη. Πρόκειται για το «Grace Anatomy», που παρακολουθεί τις καθημερινές περιπέτειες μιας ομάδας εκπαιδευόμενων γιατρών στο νοσοκομείο "Seattle Grace".Το πολυβραβευμένο «Grace Anatomy» (Χρυσές Σφαίρες και Emmy τόσο ως καλύτερη δραματική σειρά όσο και για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της) προβαλλόταν ήδη από το Alter αλλά ο ΑΝΤ1 εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης όλων των κύκλων της σειράς. Χιούμορ, ερωτισμός, προσωπικά προβλήματα και τα καθημερινά περιστατικά που αντιμετωπίζει ένα νοσοκομείο, «μπλέκονται» στην υπόθεση και κάνουν το «Grace Anatomy» να ξεχωρίζει και να έχει κερδίσει την προτίμηση των Αμερικανών που το κατατάσσουν μεταξύ των πιο επιτυχημένων σε τηλεθέαση, εκπομπών. Έπειτα από πολλά χρόνια επαναλήψεως των ίδιων συνταγών, υπάρχει μια τάση για ανανέωση των τηλεοπτικών σειρών, μέσα από πρωταγωνιστές αντι-ήρωες, προβληματικούς, αντικοινωνικούς, κυνικούς κ.λ.π., με τους οποίους ο θεατής μπορεί να μη ταυτίζεται, αλλά του προκαλούν το ενδιαφέρον, είτε γιατί αναγνωρίζει υπαρκτούς χαρακτήρες και τύπους σε αυτούς είτε γιατί η στάση και η δράση τους είναι η βάση για μιαν απρόβλεπτη, επιτέλους, σειρά!
Μέσα από τη σειρά αυτή φαίνεται ότι η Αμερική δεν βάζει "ταμπέλες" στους ανθρώπους ανάλογα με το φύλο ή τον πολιτισμό που ανήκουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι ο μεγάλος γιατρός της κλινικής είναι μαύρος και έχει σχέση με μια κινέζα γιατρό, σπάζοντας τα στερεότυπα που θέλουν ομοεθνείς και ομοϊδεάτες να συνάπτουν σχέσεις είτε ερωτικές είτε φιλικές αφού και η κινέζα γιατρός είναι συμπαθής από όλους και η μαύρη υπεύθυνη γιατρός το ίδιο αν και λόγο της θέσης της που είναι πιο υπεύθυνη γίνεται κάπως πιο αυστηρή και κακιά και ίσως λίγο πιο απρόσιτη για τους άλλους. Έτσι λοιπόν περνάει αρχικά στο θέμα των εθνικοτήτων ένα αντιρατσιστικό μήνυμα καθώς επίσης και στο θέμα του φύλου. Στη σειρά παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες χειρουργοί ίσως και περισσότερες από τους άντρες κάτι που δεν συμβαίνει στη χώρα μας και είναι κάτι το αξιοσημείωτο αφού συνήθως τις γυναίκες τις έχουν όλοι συνυφασμένες με τα εύκολα επαγγέλματα που αποφέρουν λιγότερα χρήματα και ευθύνες για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις της οικογένειας. Στη σειρά όμως οι γυναίκες παρουσιάζονται δυναμικές και διεκδικούν αυτό που τους ανήκει. Επίσης σημαντικό στοιχείο αντιρατσιστικό είναι ότι οι γιατροί της σειράς φέρονται σε όλους τους ασθενείς καλά, δεν αφήνουν κανέναν στη μοίρα του και παλεύουν να τους σώσουν όλους ανεξαρτήτως φυλής, οικονομικής ευχέρειας, φύλου και τάξης. Η περίπτωση των ασθενών διαφέρει από τις δικές μας σειρές ή από καθημερινά άλλα προγράμματα που η αντιμετώπιση μειονοτήτων ή προσφύγων είναι να κατατάσσονται στο περιθώριο. Πόσες φορές ακούμε στα δελτία ειδήσεων σε πτέρυγες νοσοκομείων να περιθάλπονται τελευταίοι αυτοί οι άνθρωποι ή να μένουν σε άθλιες συνθήκες και να περιμένουν στους διαδρόμους. Χαρακτηριστικό ήταν το επεισόδιο της σειράς Grace Anatomy όπου γίνεται δωρεά από κάποιον που πεθαίνει μιας πτέρυγας στο νοσοκομείο που θα είναι δωρεάν για όλους τους ασθενείς. Προβάλλοντας και διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφόρων πολιτισμικών ταυτοτήτων μέσα από τη σειρά φαίνεται ότι αφομοιώθηκαν όλοι κάτω από τον κοινό σκοπό τους να σώζουν ζωές χωρίς να προβάλλεται μια κυρίαρχη πολιτισμική ταυτότητα(αυτή της ελίτ των ασθενών, της κυριαρχίας των Αμερικανών ιατρών έναντι των άλλων).
Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι η ουσία δεν είναι στο "ιατρικό" περιεχόμενο και στην διαδικασία, που πιθανότατα βρίθει υπερβολών και επιστημονικών ανακριβειών, όσο στον ενδιαφέροντα κυνισμό του ήρωα, στις γραφειοκρατικές πολιτικές των ιατρών και του Νοσοκομείου και στο πώς όλα αυτά αλληλεπιδρούν, για την εξέλιξη των χαρακτήρων και της ιστορίας.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

i perigrafi einia OK. Tha ithela kati para panw sxetika me afto pou grafeis sotn titlo dil senario /anaparastasi meionotitwn kai polypolitismikotita