Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Πως βοηθούν τα blogs στην κατανόηση των ΜΜΕ

Χαρακτηριστικό στοιχείο των blogs είναι η ελευθερία της γλώσσας και των απόψεων όσων τα επισκέπτονται. Μπορεί ο καθένας να εκφράζεται με το δικό του τρόπο χωρίς πομπώδεις εκφράσεις και "ξύλινο" λόγο κατασκευασμένο ανεξάρτητα βέβαια με το θέμα που σχολιάζεται κάθε φορά και με ποιος το σχολιάζει και σε ποιον απευθύνεται.
Σε αντιδιαστολή με τα ΜΜΕ όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο που ο λόγος είναι πιο επίσημος τα blogs χρησιμοποιούν πιο ανεπίσημο λόγο, αφού επιτρέπεται, με κατανοητές και πιο οικίες λέξεις που να γίνεται πιο ελκυστικό και οικείο από το ευρύ κοινό. Αν και τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας μεταφέρουν ειδήσεις και πληροφορίες σε όλους ανεξάρτητα από την κοινωνική μας θέση, μόρφωση και επάγγελμα, παρ' όλα αυτά ξεχνούν ότι μπορεί να παρακολουθούν ακόμα και παιδιά και αναμφισβήτητα νέο κοινό που κάποιες λέξεις και εκφράσεις μπορεί να τους είναι άγνωστες και τελικά να οδηγηθούν όχι μόνο στην μη κατανόηση αλλά και στην αποπλάνηση και αποπροσανατολισμό αφού κάποιες φορές αυτός είναι ίσως και ο σκοπός τους. Στα blogs όμως γίνεται η παρουσίαση ενός θέματος με πιο λιτό και κατανοητό τρόπο. Συνάμα παρουσιάζονται όλες οι εκδοχές αυτού του θέματος ενώ στα ΜΜΕ τα πράγματα είναι κάπως μονόπλευρα αφού το θέμα που παρουσιάζεται μόνο από ειδήμονες που έχουν την ευκαιρία να το επεξεργαστούν καλά. Στα blogs όμως έχουν δικαίωμα να συζητήσουν ένα εύρος θεμάτων όλοι μας και να ζητήσουν την γνώμη των άλλων που κι αυτοί ελεύθερα μπορούν να πουν την γνώμη τους ή και να κρίνουν αυτά που λέμε σε αντίθεση με τα ΜΜΕ που η ήδη επεξεργασμένη πληροφορία μας καθιστά απλούς δέκτες με παθητική σχετικά συμπεριφορά. ΄
Στα blogs συζητιούνται πολλά και διάφορα θέματα από επιστημονικής πλευράς(όλων των τομέων), της επικαιρότητας, και πολλά άλλα καθημερινά απλά ζητήματα, προγράμματα εκπομπών και ότι μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Δεν περιορίζονται όπως τα θέματα των ΜΜΕ που είναι συγκεκριμένα και αφορούν συνήθως την επικαιρότητα του τόπου μας. Επιπλέον στα ΜΜΕ ένα θέμα μπορεί να συζητηθεί από δημοσιογράφους ή άλλους και να κρατήσει πολύ ώρα η συζήτηση ΄χωρίς να καταλήξουν κάπου και αφήνοντας ερωτήματα στο κοινό σε αντιδιαστολή με τα θέματα των blogs που είναι πιο περιεκτικά, παρουσιάζουν πολλές απόψεις και μπορεί και αυτά να συνοδεύονται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό(ήχο και εικόνα) που να το κάνουν πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον. Μπορεί ανά πάσα στιγμή κάποιος που να έχει ανάγκη από πληροφόρηση να ανατρέξει στο Ίντερνετ και να ανοίξει τα blogs που είναι γεμάτα από οποιουδήποτε είδους πληροφοριών κάτι που τα άλλα ΜΜΕ περιορίζονται και στο χρόνο και στο χώρο που μπορεί να διαρκέσει κάποια ενημερωτική εκπομπή, δελτίο και άλλα.
Εν κατακλείδι, τα blogs παρουσιάζουν πολλά και διαφορετικά θέματα, θέματα που απευθύνονται σε όλους, μπορούμε να συμμετέχουμε κι εμείς όλοι σε αυτό που βλέπουμε και μπορούμε να κρίνουμε και να πούμε τη γνώμη μας. Το θέμα που μπορεί να περιλαμβάνει έρευνα και μελέτες ήχο και εικόνα που το κάνουν ενδιαφέρον. Με τα παραπάνω, καθιστούμε τα blogs ως ένα μέσο κατανόησης των άλλων ΜΜΕ. Προσπάθησα λοιπόν μέσα από την ένδειξη των διαφορών μεταξύ των blogs και των άλλων ΜΜΕ, σε ότι αφορά την παρουσίαση και προβολή θεμάτων, να φανερώσω πως κατά τη γνώμη μου τα blogs βοηθούν στην κατανόηση των άλλων ΜΜΕ.
Σκοπός, τέλος, όλων όσων έχουν την διάθεση και ικανότητα να φτιάξουν και να διατηρήσουν τα blogs είναι να πληροφορούν και να ψυχαγωγούν χωρίς να προσβάλλουν και να υποτιμούν το κοινό που τα επισκέπτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: